Взагалі, у поняття “вуличний ліхтар”, зазвичай два значення. Найчастіше під виразом «вуличний ліхтар» розуміють конструкцію, що складається з опори та джерела світла. Але в побуті, користувачі нерідко вуличним ліхтарем називають лампу або плафон, який коригує світіння і виконує захисну функцію. В даному матеріалі ми обговоримо різноманіття світильників., їх історію та класифікації.

Коли почали використовувати вуличні ліхтарі?

Вважається, що освітлювати територію людина почала відразу, як навчилася добувати вогонь. Після цього був великий родовід від чаш зі смолою на вулицях Стародавнього Риму і Греції до смоляних факелів на стінах замків. Згодом конструкції вдосконалилися, розширювався спектр горючих складів і елементів.

Стрімкий прогрес почався в тільки в XV-XVII століттях, коли в Європу прийшло Відродження і прагнення до комфорту настільки, наскільки це могли дозволити технології тих років.

З того часу, мерехтливі вогні стали з’являтися на вулицях європейських столиць, поступово просуваючись і в провінцію. До XIX століття важко було уявити пристойне місто, яке б не сяяло ночами великою кількістю вогників. Як пальне в різний час використовували такі матеріали, як смола, олія, китовий жир, газ, гас.

Наступні рішучі зміни прийшли з появою лампи розжарювання, винайденої Томасом Едісоном, і початком використання змінного струму. Лампа Едісона стала не тільки відкриттям для освітлення приміщень, але стала початком сучасної історії цього звичного елемента для міських ландшафтів.

Дизайн вуличного ліхтаря?

Сучасні конструкції, майже завжди,  несуть суто утилітарне навантаження і відрізняються аскетичним виглядом. Але раніше, коли їх виготовляли виключно вручну, виходили штучні вироби, їх автор використовував як найефективнішу візитку. Вуличні ліхтарі відрізнялися цікавими формами, іноді навіть віртуозністю виконання, особливо ковані.

Наразі, можна виділити такі напрямки в дизайні:

  • Класичний. Це звичні нам ліхтарі з кованими елементами, художнім оформленням;
  • Сучасний дизайн. Це можуть бути мінімалістичні моделі або з елементами модерну. Також до сучасних стилів відносять конструкції в стилі хай-тек, екостиль. Ключова відмінність – застосування сучасних матеріалів, включаючи полімери;
  • Художні рішення. Хоча це швидше сучасний тренд, його все ж варто винести окремо. Це виготовлення ліхтарів, які разом зі стовпом є сюжетною композицією. Наприклад: дерево, людські фігури, квіти і т.д.;
  • Практичний. Тут мінімум роботи дизайнера, вироби виходять просто естетичними, без особливої ​​художньої цінності. Такі вуличні ліхтарі на стовп кріпляться з однією метою – забезпечити нормативну видимість. Цей варіант – типове рішення для освітлення трас, промислових об’єктів, сільгоспугідь. Такі моделі коштують недорого, відмінно справляються зі своїм основним практичним завданням.

Сучасні лампи, нові рішення

Розробники вуличних світильників активно впроваджують всі доступні їм технологічні інновації. Тому сьогодні виробники пропонують цілі класи нових пристроїв, які роблять світлою навіть дуже темну ніч, дозволяють оптимізувати витрати енергії, підвищити ефективність, функціональність простору.

LED-ліхтарі – універсальне й економне рішення

Відомо, що напівпровідникові елементи, що світяться з’явились ще в минулому столітті, але на вулиці вони вийшли тільки у 2000-х роках. Основна парадигма в тому, що треба було чимало часу, щоб створити вуличний світлодіодний ліхтар. Все впиралося в потужність і відтінок світла. До середини 90-х років ХХ століття всі світлодіоди були або сині, або слабкі. Але спільними зусиллями ця проблема вирішилася досить швидко.

Cвітлодіодні елементи ідеально підходять для вуличного освітлення за наступних причин:

  • Економія витрат. Так, в одному з великих міст Фінляндії місцеве керівництво вирахувало, що перехід повністю на світлодіодне освітлення дозволить економити до 10% електроенергії в рік. У перерахунку на квартири – це потреби 1600 апартаментів, включаючи опалення;
  • Довговічність. Внаслідок особливостей конструкції, зношення елементів в такій лампі мінімальний, тому світильники можуть працювати роками за умови дотримання норм експлуатації;
  • Можливість модульного ремонту. Безумовно, є і «одноразові ліхтарі», але сумлінні виробники виготовляють світлодіодні світильники для вуличного освітлення з можливістю заміни елементів і ремонту. При цьому більшість процедур може виконати штатний співробітник компанії і тільки в деяких випадках доведеться викликати фахівця.

Ключові переваги світильників Jooby Avenue

Smart Ready

Кожен світильник, що знаходиться в експлуатації, має можливість модернізації, до Smart, а також має функції поновлення обладнання без демонтажу світильника.

Максимальна світловіддача

При виробництві використовуються найсучасніші високоефективні світлодіодні модулі провідних виробників.

Надійність та довговічність

Використовуються комплектуючі тільки від світових виробників, які пройшли перевірку часом, а також конструктивні рішення, що забезпечують максимальний термін служби світильника та мінімальну ймовірність відмови та деградації.

Наразі, ми пропонуємо клієнтам саме світлодіодні ліхтарі Jooby Avenue та Jooby Luna як найсучасніший та надекономічний варіант вуличного освітлення. Також, вагомою перевагою слід виділити довготривалий термін гарантійного обслуговування, який становить 7 років.

Тому, коли мова йде про створення проєкту вуличного освітлення в незалежності від ландшафту міста, ми переконані, що світлодіодні вуличні ліхтарі поки найкращий варіант для міських вулиць, доріг, парків, приватних територій, промислових об’єктів, громадських місць.

Щоб зрозуміти, як ефективно використовувати сучасне вуличне освітлення, потрібно перш за все знати вимоги до нього. Також, головною функцією та перевагою сучасного розумного вуличного освітлення є можливість використання smart-технологій для максимальної ефективності та економії.