За нашими підрахунками та спостереженнями в діяльності, понад 90% міст, невеликих містечок та селищ майже не освітлені. Довгі вулиці, які займають десятки кварталів освічуються тільки вітринами, або залишками світла з дорожнього освітлення.

Останній рік суттєво змінив уявлення про споживання електроенергії, особливо під час блекаутів. Українці почали розуміти, що для того, щоб економити необов’язково відмовлятись від важливих складових нашого комфорту і безпеки. Тому, на зміну безконтрольному використанню ресурсів приходять економні технології. Теж  стосується і вуличного освітлення, яке створене на основі smart-технологій, яке дозволяє економити на тій категорії, яку не можна відключити.

Основні функції вуличного освітлення:

  • Безпека руху. Водії, пішоходи та велосипедисти краще бачать дорогу і можуть уникати небезпечних ділянок;
  • Зниження криміногенності районів. Статистика показує, що на освітлених територіях правопорушення трапляються значно рідше або сходять нанівець;
  • Загальний привабливий імідж міста, району, парку. Адже навіть селфі приємніше зробити в красивій освітленій місцевості.

Зрозуміло, що не складно обновити парк світильників шляхом монтажу старих неекономних моделей на кожен стовп в районі, тим самим знищивши всі спроби автоматизувати споживання та знизити до мінімуму витрати, які дуже швидко перевищать невелику капіталізацію у старі світильники.

Тому, ми пропонуємо використовувати сучасні енергоефективні світлодіодні світильники Jooby Avenue зі smart-технологією керування вуличним освітленням.

Smart-технології – вирішення проблеми

Використання розумних систем дозволяє уникнути регулярного зростання витрат на електроенергію без зниження рівня безпеки. Це можливо шляхом використання датчиків руху та комірки контролю шафи розподілу 

Алгоритм роботи такого освітлення простий:

  • У певний запрограмований час, наприклад о 23:00, всі світильники переходять в режим економної роботи – 30% від потужності, 13 Вт;
  • Якщо в зоні дії датчика руху реєструється об’єкт (система розрахована на людину, тому помилкові спрацьовування від тварин зводяться до мінімуму), потужність найближчого світильника плавно, щоб уникнути засліплення, зростає до 100%;
  • У міру просування нічного пішохода або велосипедиста один за іншим будуть плавно переходити в режим максимуму інші світильники;
  • Лампи, що залишилися позаду знову плавно повертаються в режим мінімального споживання;
  • Коли датчики перестають реєструвати рух, вся система освітлення переходить на економну роботу;
  • При цьому, в зимовий сезон, коли вранці ще темно, можна запрограмувати перехід в режим максимальної яскравості о 06:00. Влітку в цьому нема потреби.

Навіть при частій появі відвідувачів або пішоходів у нічний час, розумні технології дозволяють домогтися істотного скорочення витрат на електроенергію. Ефект від установки може досягати 50% економії.

Внаслідок функціонала,  системи вуличного розумного освітлення окупаються досить швидко, а після цього йде накопичення ефекту заощадження. При цьому термін служби сучасних світлодіодних світильників становить не менше 50 000 годин (12 років). Їх заміна обходиться недорого, тому навіть в довгостроковій перспективі розумні системи вуличного освітлення дуже вигідні.

Застосування smart-технологій – це не тільки можливість заощадити. Такі нововведення покращують вигляд території, показують прогресивний підхід до управління та активну позицію щодо важливих проблем сучасного людства.