Основне призначення радіомодулів для газових лічильників – дистанційна передача даних з лічильників, до яких складно дістатись фізично. Адже саме через цю проблему постачальники газу, керуючі компанії та ОСББ зазнають збитків, через складний доступ до лічильників, не достовірне отримання даних про споживання.

Через закони фізики й проблеми з інфраструктурою частина газу втрачається на шляху до споживача. Постачальникам ресурсу складно відстежити, де й у яких обсягах відбувається витік. Вести точний облік витрат складно й через недосконалі способи взаємодії зі споживачами. Щоб отримати дані про витрачений газ, постачальники змушені телефонувати всім клієнтам або просити їх допустити контролерів до приладів обліку.

Абоненти не завжди надають контролерам газовим компаніям або керівникам ОСББ доступ до лічильника. На облік споживання газу йдуть додаткові витрати, також важливу роль відіграють помилки й неточності під час передавання показників. Вирішується проблема автоматизацією зняття показників. У цьому допомагають радіомодулі, які передають показники приладів дистанційно у реальному часі.

Для розв’язання цієї проблеми бренд Jooby пропонує радіомодулі для газових лічильників. Модулі автоматизують і спрощують облік ресурсу без необхідності людського втручання, мають простий монтаж та обслуговування.

Звичайно, проблему можливо вирішити також встановленням дорогих розумних лічильників. Але це вимагає великих інвестицій, які окуповуються десятиріччями. Альтернативне вирішення — встановити радіомодулі на наявні аналогові газові лічильники. Пристрої дають змогу інтегрувати розумну систему обліку без капітальних витрат на демонтаж старих приладів, а також витрат на придбання й установлення нових лічильників.

Що таке радіомодуль Jooby на газовий лічильник

Радіомодуль Jooby на газовий лічильник — це електронний пристрій, призначений для дистанційного автоматичного зняття показників витрати газу. Вын працює з самим популярними моделями лічильників газу Elster, Metrix та САМГАЗ.

Пристрій фіксує оберти циферблата лічильника газу, генерує імпульс на кожен оберт і передає дані в систему обліку через бездротову мережу LoRaWAN®. Система обліку обробляє, систематизує та зберігає передану інформацію в зручному вигляді (графіки, таблиці й картки абонентів).

Файли з даними використовують для звітності й формування платіжних квитанцій. Такий спосіб збирання даних дає змогу ресурсним компаніям та іншим підприємствам автоматизувати й спростити збирання показників з газових лічильників споживачів.

Як працює радіомодуль Jooby для газового лічильника

Щоб активувати модуль, його закріплюють штатним кріпленням на корпусі лічильника. Для точного передавання інформації інсталятор перекриває подання газу, а також фотографує показники лічильника до і після встановлення радіомодуля. На пристрої є тампер активування. У закріпленому положенні його натиснуто. У такому стані модуль вмикається й передає показники лічильника на базову станцію.

Відтак установник уводить у мобільному застосунку модель і серійний номер лічильника, зазначає його адресу та початкові показники. Дані відправляють у панель керування Jooby Dashboard. З цієї миті найближча до радіомодуля базова станція починає приймати від нього дані. Пристрій готовий до роботи.

Установлений та активований радіомодуль зчитує і передає дані з лічильника за таким алгоритмом:

  1. Вбудований у радіомодуль сенсор магнітного поля фіксує оберт циферблата лічильника.
  2. Сенсор передає інформацію в енергонезалежний блок пам’яті пристрою. У цьому блоці радіомодуля зберігається інформація про кількість порахованих імпульсів. Дані можуть зберігатися, навіть коли батарею пристрою розряджено.
  3. Радіомодуль передає дані на базову станцію, звідки вона надходить у хмарне сховище. Така інформація доступна з особистого кабінету Jooby RDC Dashboard.

Частота передавання даних і пам’ять радіомодуля

Після активування радіомодуля можна налаштувати розклад передавання даних. Пристрій зчитує дані від 1 разу на годину до 1 разу на добу.
Внутрішня пам’ять дівайса може зберігати показники лічильника:

  • два місяці — за погодинного зняття даних;
  • один рік — за добового зняття.

Внутрішня пам’ять пристрою містить журнал подій, розрахований на 256 записів. У журнал записується:
активування й деактивування радіомодуля;

  • зняття пристрою;
  • вплив магнітом.

У журналі також записується дата й час подій.

Батарея радіомодуля

Радіомодулі Jooby працюють у бездротовій мережі LoRaWAN®. Інформацію в таких мережах пересилають короткими фрагментами даних зі швидкістю не більше ніж 50 Кбіт/с. Це мережі з низьким енергоспоживанням. Строк роботи джерела живлення залежить від частоти зняття показників. Що рідше пристрій знімає дані, то довшим є строк служби батареї. Радіомодулі Jooby здатні працювати без заміни батареї від 5 до 15 років.

Радіомодулі для газових лічильників використовують у житлових будинках, на комунальних підприємствах і промислових об’єктах. Пристрої оптимізують процес збирання показників приладів і полегшують обслуговування абонентів. Їх можна налаштовувати віддалено, а завдяки автономності прилади не потребують регулярного сервісу.